stelletje dat in de kofferbak van een auto zit

Zaken die je in orde moet brengen voor jouw auto in België

Gefeliciteerd met de verhuizing naar België! Het voelt geweldig om eindelijk aan een nieuwe hoofdstuk te beginnen, niet? Naast het hebben van een geweldige ervaring in dit land, zijn er echter ook verschillende administratieve zaken die je moet regelen om jouw auto in orde te brengen. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over deze administratieve zaken.

Inschrijven van jouw auto

Wanneer je verhuist naar België en een auto hebt, is het eerste wat je moet doen deze inschrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Hiervoor moet je verschillende documenten bij je hebben, zoals het gelijkvormigheidsattest, het keuringsbewijs, de factuur van de aankoop en een geldig verzekeringsbewijs. Nadat je deze documenten hebt ingeleverd, zal de DIV jouw auto registreren en je een inschrijvingsbewijs geven. Zonder dit inschrijvingsbewijs is het verboden om met jouw auto op de openbare weg te rijden.

Belang van een goede verzekering

In België is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten voordat je op de weg mag rijden. Het is belangrijk om te weten dat de verplichte verzekering in België slechts de minimale dekking biedt. Dit betekent dat het niet altijd voldoende is om de kosten van schade aan andere auto’s of personen te dekken. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een verzekering die past bij jouw persoonlijke situatie en jouw rijstijl. Als je bijvoorbeeld veel kilometers maakt, is het verstandig om te kiezen voor een uitgebreide verzekering.

Autoverzekeringen vergelijken

Er zijn verschillende verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden. Voordat je een verzekering afsluit, is het belangrijk om een verzekering van een auto te vergelijken met andere verzekeringen. Door dit te doen, kun je er zeker van zijn dat je de beste dekking voor jouw auto krijgt tegen de beste prijs. Je wilt tenslotte niet te veel betalen voor jouw verzekering.

Verplichte keuring van jouw auto

Alle auto’s in België moeten regelmatig gekeurd worden om de veiligheid en de technische staat te waarborgen. De eerste keuring vindt plaats vier jaar na de inschrijving van jouw auto en vervolgens om de twee jaar. Na deze keuring ontvang je een groene keuringskaart. Zorg ervoor dat je deze kaart altijd bij je hebt als je met jouw auto rijdt. Het niet hebben van de kaart kan leiden tot boetes!

Belang van een nummerplaat

Een nummerplaat is verplicht in België en moet op de auto worden bevestigd voordat je op de weg gaat rijden. De nummerplaat is verbonden aan de auto en niet aan de eigenaar, dus als je de auto verkoopt, moet je de nummerplaat verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om een gepersonaliseerde nummerplaat te hebben, maar houd er rekening dat deze heel duur kunnen zijn!

Comments are closed.