seat ibiza

De Seat Ibiza als gewilde auto voor jonge gezinnen

De Seat Ibiza is al sinds de jaren 90 erg populair in Nederland, ook nu nog. Niet alleen bij jongeren die net hun rijbewijs gehaald hebben, maar ook onder jonge gezinnen. De auto is namelijk niet heel groot, maar zorgt wel voor voldoende zit- en opbergruimte. Ideaal dus, om mee naar school en werk te rijden, boodschappen te doen of een weekendje weg te gaan.

Waarom kiezen voor een Seat Ibiza?

Dit model van Seat is populair vanwege een aantal punten, en één daarvan is zijn prijs. Wil je de nieuwste Ibiza dan betaal je hier natuurlijk voor, maar toch lang niet zoveel als het nieuwste model van een ander merk. Daarnaast zijn er ontzettend veel occasions verkrijgbaar, en vrijwel allemaal voor een mooie prijs. Natuurlijk zijn ze er in verschillende prijsklassen, zoals je dat met elk automerk- en model hebt, waardoor er voor iedereen wel een geschikte auto te vinden is. Dit model is er in een benzine en diesel versie, zowel geschakeld als automatisch. ook kun je kiezen tussen een drie- of vijfdeurs hatchback.

Zie je de Ibiza, dan zou je deze waarschijnlijk direct categoriseren als compacte auto, maar het interieur ervan is eigenlijk nog best ruim. Voorin heb je voldoende beenruimte en ook achterin zit je prima, zolang je geen 1 meter 90 bent. de achterbank is dan ook vooral geschikt voor kinderen, en minder voor grote volwassenen.

Wat betreft de prijs loopt dit natuurlijk erg uiteen. Niet alleen omdat er veel verschillende modellen verkrijgbaar zijn, maar ook omdat de ene occasion de ander niet is. ben je op zoek naar een goedkoop model, dan moet je er wel vanuit gaan dat je hier minder lang mee kunt rijden dan een model waar je wat meer voor hebt moeten betalen.

Waar op letten bij de aanschaf?

Ga je kijken naar een Seat Ibiza, zorg er dan altijd voor dat je een uitgebreide proefrit kunt maken. een occasion is meestal niet meer in perfecte staat, en daar houd je dan zelf ook rekening mee. wel is het goed om tijdens de proefrit goed naar de auto te luisteren en deze helemaal na te kijken. Bij de modellen die gemaakt zijn tussen 2008 en 2017 kunnen bovendien onderstaande punten voorkomen:

  • Hoor je gekraak tijdens het rijden, bijvoorbeeld wanneer je over een verkeersdrempel gaat of hard moet remmen? Dan zijn dit waarschijnlijk de veren. Deze zijn relatief zwak en breken dan ook heel makkelijk. Hoor je gekraak, dan houden deze het niet lang meer vol en zouden ze dus vervangen moeten worden.
  • Gaat het om een Ibiza met een 1.2 of 1.4 TSI motor van de Volkswagen Group? Dan kan deze overmatig olie consumeren, dit komt door een defect aan de schraapveren. Dit kan eenvoudig gecontroleerd worden door de spanrollen en de distributie te controleren op speling. Echter hebben veel auto’s dit al eens gehad, en is het dus verholpen. In dat geval staat het in het onderhoudsboekje.
  • Bij de driedeurs kunnen de deurrubbers niet goed geplaatst zijn, wat zorgt voor geruis in de auto. ook de afwatering van de deuren en de achterklep is bij sommigen niet goed afgewerkt. Deze kunnen te snel verstopt raken waardoor er water in de auto terechtkomt wanneer je de deur opent.

Comments are closed.