La Metamorfosi

2022, het jaar van de Alfa Romeo Tonale. Langverwacht en dat is een statement. Liefhebbers hebben jaren moeten wachten op een nieuwe Alfa. Volgens Alfa Romeo is de Tonale het wachten meer dan waard. Zij noemen het een radicale revolutie, een metamorfose. Vandaar ook, La Metamorfosi.

De Tonale is net als de Stelvio vernoemd naar een bergpas. De Tonale kan gezien worden als het kleine broertje van de Stelvio. En wat is het een mooie auto. De kenmerkende stijl van Alfa Romeo is ontegenzeggelijk aanwezig. Liefhebbers zullen met name gecharmeerd zijn van de scudetto-grille, maar ook de afgeronde zijruiten en de puntige achterruit maken deze auto een echt karakteristieke Alfa Romeo.

Er zijn ook verschillen met de Stelvio en de Giulia. Zo koos Alfa Romeo bij die modellen voor meer losse elementen in de grille en de koplampunits. Bij de Tonale is alles veel meer verbonden met elkaar.

Alfa Romeo is bij het ontwerp van de auto het rijke verleden niet vergeten. De drie losse elementen die aan voor- en achterzijde in de lichtunit zijn verstopt, verwijzen naar de SZ en RZ uit de jaren 80. Deze elementen zijn ook terug te vinden op de laatste Spider, de Brera en de 159.

Alfa Romeo heeft aangekondigd echt een nieuw gezicht te willen tonen. Modellen die in de toekomst uitgebracht gaan worden, zullen ook worden voorzien van dit ontwerp. Er zijn grote plannen en ze willen de komende jaren veel meer nieuwe modellen in de markt zetten. De Tonale zou het begin van een bloeiperiode moeten zijn.

La metamorfosi heeft voor een belangrijk deel betrekking op ‘hoe kan het ook anders’ elektrificatie. De Tonale zal geleverd worden als hybride zonder stekker en een plug-inhybride met stekker. De hybrideversie gaat geleverd worden met een 1,5 liter 130 en 160pk motor. Ook zonder stekker kan de Tonale volledig elektrisch rijden. De plug-inhybride heeft aardig wat paardenkrachten aan boord, namelijk 275. Dit is een combinatie van een 1.3 liter turbomotor met een elektromotor.

Binnen in de Tonale vind je hoogwaardige materialen, een race-geïnspireerd stuurwiel en een volledig digitaal instrumentenpaneel. Deze combinatie zorgt voor een erg fijne en sportieve rijbeleving.

Wat niet onvermeld dient te blijven, is het feit dat elke Tonale voorzien wordt van een unieke NFT (non-fungible token). Wellicht heb je deze term al wel eens horen vallen in combinatie met blockchain of digitale kunstwerken. In dit geval gaat het echter om een uniek digitaal document waarin alle informatie over de auto is terug te vinden. Hierbij moet je denken aan onderhoudsbeurten, kilometerstanden en dergelijke. Deze gegevens zijn niet te vervalsen. Erg fijn dus om over deze informatie te beschikken als je over enkele jaren een gebruikte Tonale zou aanschaffen.

Alfa Romeo start met de Tonale Edizione Speciale 130 pk Hybrid. Deze versie heeft een vanafprijs van €45.080. De eerste exemplaren zijn vanaf de zomer beschikbaar. Hierna zal Alfa Romeo het leveringsgamma uitbreiden met de overige motorenversies.

Comments are closed.