drinken achter het stuur

De regels voor alcohol en drugs in het verkeer op een rijtje

Met BOB-controles op volle toeren, kan het belangrijk zijn om alle regels nog eens op te frissen wanneer je achter het stuur kruipt. De verkeersregels zijn natuurlijk het hele jaar geldig en hebben verkeersveiligheid op het oog. Een overzicht.

Glaasje op, laat je rijden

Je mag in België niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben om nog achter het stuur te kruipen. Dat komt meestal overeen met zo’n twee glazen alcohol maar dit kan verschillen van persoon tot persoon. Uiteraard is het niet slim om dronken de baan op te gaan want het leidt tot concentratieverlies waardoor je sneller een verkeersongeval kunt veroorzaken. Bij een alcoholcontrole zal de politie een eerste, snelle test uitvoeren. Ze gebruiken hiervoor een alco-sensor die een eerste indicatie kan geven of je gedronken hebt of niet. 

Je mag standaard 15 minuten wachttijd vragen vooraleer je moet ‘blazen’ zoals het in de volksmond wordt gezegd. Uit deze ademtest kunnen twee resultaten komen. Blaas je een S dan ben je Safe en mag je gewoon je rit verderzetten. Blaas je een A (alarm) dan heb je tussen de 0,5 promille en 0,8 promille alcohol in je bloed. Blaas je P (positief) dan heb je te veel gedronken en dat betekent dat je minimum 0,8 promille gedronken hebt. De politie zal dan een ademanalyse uitvoeren om de precieze concentratie alcohol te bepalen. Deze kan eventueel gevolgd worden door een bloedproef.

Zit je verwikkeld in een onduidelijke situatie omtrent boetes of sancties ten gevolge van een controle, dan kun je beter een advocaat gespecialiseerd in verkeer raadplegen. Deze kan je met raad en daad bijstaan en kent de verschillende regels en situaties die van toepassing kunnen zijn.

Verbod op drugs

Hoewel BOB-controles vooral gericht zijn op alcohol, kan men bij een politiecontrole ook testen op drugs. Dit kan afgeleid worden via uiterlijke tekenen die de agent via een checklist kan aanvinken zoals bijvoorbeeld de geur van drugs in de auto. Bij vermoedelijk druggebruik zal de politieagent een drugscontrole uitvoeren met een speekselcollector. Anders dan bij alcohol, worden er geen drugs getolereerd achter het stuur. Je bent strafbaar wanneer er sporen van bijvoorbeeld cannabis, speed, xtc, … in je lichaam worden aangetroffen.

Bij een positieve test, volgt meteen een rijverbod van twaalf uur, eventueel gevolgd door een rijverbod met een langere termijn. Om de termijnen en procedures op te volgen, kun je een beroep doen op juridisch advies en begeleiding na een positieve speekseltest. Iemand die alle regels omtrent druggebruik in het verkeer kent en kan verduidelijken wat de volgende stappen zijn, is immers geen overbodige luxe.

Comments are closed.