ongeval verkeer

Verkeersongeval? Deze stappen moet je ondernemen

Hopelijk ben je nog nooit in een situatie terechtgekomen waarin je betrokken raakt bij een verkeersongeval. Helaas gebeuren ongelukken nu eenmaal soms. Daarom is het belangrijk om te weten welke stappen je moet ondernemen om de situatie onder controle te houden en ervoor te zorgen dat alles goed wordt afgehandeld. In deze blog bespreken we daarom graag de belangrijkste stappen die je  moet nemen na een verkeersongeval.

Blijf kalm en controleer op verwondingen

Het is begrijpelijk dat je je overstuur voelt na een verkeersongeval, maar probeer kalm te blijven. Controleer eerst jezelf en eventuele passagiers op verwondingen. Als iemand gewond is, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten voor medische assistentie. Bij erge verwondingen kan je zelf ook al eerste hulp toedienen met de medische kit die in je auto ligt.

Waarschuw anderen en verplaats voertuigen indien mogelijk

Schakel de waarschuwingslichten van je voertuig in om andere bestuurders op de baan te waarschuwen voor het ongeval. Als dat mogelijk én veilig is, probeer dan de voertuigen naar de zijkant van de weg te verplaatsen om verdere ongelukken te voorkomen. Verwijder daarbij geen bewijsstukken die later eventueel belangrijk zouden kunnen zijn voor de politie, je advocaat of dokter. 

Bel de politie

Ongeacht de ernst van het ongeval, bel altijd de politie en meld het ongeval. Ze kunnen helpen bij het afhandelen van de situatie en het documenteren van de gebeurtenis, wat belangrijk kan zijn voor verzekeringsclaims. Handel vooral niets zelf af want alles wat niet volgens een professionele procedure gebeurd kan later misschien niet meer omgedraaid worden. 

Meld het ongeval aan je verzekeraar

Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsmaatschappij nadat het ongeval is gebeurd om dit te melden. Geef alle relevante details door en volg hun instructies op voor het indienen van claims. Het is belangrijk dat je eerlijk en volledig bent bij de melding van je ongeval. In erge gevallen kan het ook nuttig zijn om een advocaat te zoeken die je kan bijstaan in het politieproces. 

Zoek medische hulp

Heb je verwondingen opgelopen tijdens het ongeval? Schakel dan zo snel mogelijk medische hulp in en laat je volledig checken en helpen. Zelfs als je geen directe verwondingen hebt, is het raadzaam om een medische controle te laten uitvoeren. Soms treden symptomen van verwondingen pas later op of zijn ze er al, maar zijn ze gewoonweg niet zichtbaar. Sla deze stap zeker niet over, het laatste wat je wil is nog weken of maanden met medische complicaties zitten na je ongeval. 

Comments are closed.