auto in de winter

Verzorg je auto in vriesweer

Al enkele weken zakt de temperatuur onder het vriespunt en terwijl dat zorgt voor prachtige witte landschappen, is dat minder goed nieuws voor je favoriete auto. Denk aan bedampte en witte ruiten, bevroren deuren en vaste ruitenwissers; om maar enkele van de problemen te benoemen wanneer het vriest. Hoe los je ze nu op?

Bevroren voorruit

Je kan heel veel fout doen bij een bevroren voorruit, zoals warm water op je voorruit gieten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je ruit gaat barsten. Ook zout en azijn is geen slim plan. Maar wat dan wel? Ten eerste is een zeil een goede oplossing zodat je ‘s ochtends een bevroren voorruit vermijdt. Maar ook ontvriezen is een handige oplossing: dit doe je met een krabber en antivriesproducten. Antivriesproducten kan je ook zelf maken met water, alcohol en vaatwasmiddel.

Vastgevroren deuren

Het rubber tussen je deuren is te koud geworden en heeft je deur vastgevroren: vreselijk lastig als je ergens snel moet zijn. Ook hier is het beter om het probleem op voorhand te vermijden, dan allerlei trucjes uit te vinden als de deuren al zijn vastgevroren. Hard aan de deur trekken is dus absoluut geen goed idee: zo scheur je namelijk de rubber. Beter zorg je op voorhand dat je je deuren insmeert met vaseline of rubber sticks die het rubber soepel en houden. Maar wat nu als je dit vergeten bent en je écht je auto in moet? In de koffer of via een andere deur de auto in klauteren en de verwarming starten is vaak de enige oplossing.

Regelmatige controle

Naast de vriespijntjes oplossen, moet je ook de algemene staat van je auto in de gaten houden. Denk er dus om je oliepeil om de 2 weken te controleren, want zeker bij korte ritten of een koude motor zal je meer motorolie gebruiken. Hierbij is het (vooral bij moderne auto’s) belangrijk dat je niet zomaar eender welke motorolie mag gebruiken, je je rekening houdt met welke motorolie je mag gebruiken, deze info vind je in het instructieboekje. 

Groot onderhoud

Elke auto heeft regelmatig een groot onderhoud nodig, en dan hebben we het niet alleen over onderhoud bij de garage. Door nat en koud weer, wordt je auto snel vuil: modder, regen, zout vanop de baan; je brengt het allemaal in je auto. Tijd dus om wat schoonmaakmiddelen te bestellen en ook het interieur eens onder handen te nemen. Zetels afvegen, voet matten uitkloppen, alles goed stofzuigen en de carrosserie opblinken, zo ziet hij terug als nieuw uit!

Comments are closed.