Wat je kunt doen om brandstof te besparen

Brandstof en geld besparen gaan hand in hand. Daarom gebruiken slimme chauffeurs verschillende technieken om daarvan te profiteren. Verschillende technieken betekenen niet dat ze moeilijk te beheren zijn. Eigenlijk zijn deze technieken en tips gemakkelijk toe te passen in je dagelijkse autoritten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het aanbrengen van belangrijke wijzigingen in jouw gebruikelijke routines.

Brandstofbesparende banden: Investeer nu, bespaar later

Regelmatig auto-onderhoud is een onderschatte gasbespaarder. Door jouw voertuig soepel te laten rijden, wordt er geen druppel brandstof verspild aan eenvoudig op te lossen problemen. Het gebruik van de verkeerde motorolie kan daar één van zijn. Gelukkig kun je in het handboek gemakkelijk achterhalen welke motorolie je moet gebruiken. Maar er zijn ook stappen die je kunt nemen zonder dat je service nodig hebt. En het kost je maar een paar minuten per paar tankstops.

Zorg ervoor dat jouw banden nog koel zijn voordat je benzine gaat tanken

Eenmaal getankt, stop je bij de manometer en controleert je je bandenspanning. Dit is gunstig voor jouw algemene rijveiligheid en bovendien kan het van elke bandenset brandstofbesparende banden maken. Om hier echt van te profiteren, zorg je voor een ideale bandenspanning. De ervaring leert dat dit 0,3 tot 0,5 bar meer zijn dan aangegeven op de sticker in het portierframe aan de bestuurderszijde. Zorg er wel voor dat je de aanbevolen maximale bandenspanning (met betrekking tot een volgeladen auto) die ook op de sticker staat, niet overschrijdt.

Bespaar gas en geld

Toegegeven, iedereen houdt van extra comfort zoals airconditioning of cruisecontrol. Bij verkeerd gebruik kunnen ze echter het benzineverbruik aanzienlijk verhogen. Zelfs zaken als onnodige extra ladingen verkleinen jouw kans om gas te besparen. Dus wat kan je doen?

Verlies wat gewicht en lagere luchtweerstand

Bij het nadenken over manieren om brandstof te besparen, denken velen meteen aan banden met een lage rolweerstand. Over het algemeen is het verlagen van de weerstand correct.

En er zijn eenvoudigere manieren om dat te bereiken:

  • Sluit bij het rijden met hoge snelheden de ramen en schakel indien nodig de airconditioning in (probeer dit indien mogelijk te vermijden en je bespaart nog meer). Dit vermindert de weerstand.
  • Verwijder transportrekken en dozen als je ze niet gebruikt.

Vooral de laatste items verhogen de windweerstand en het totale gewicht. Zodra je echt alleen rijdt met de dingen die je nodig hebt, kun je ongeveer 0,4 liter per 100 kilometer of 0,5 liter per 100 km besparen.

Hoe brandstof besparen? Schakel extra verbruikers uit

Afhankelijk van de extra functie kan het brandstofverbruik aanzienlijk toenemen, terwijl het eigenlijk eenvoudig is om brandstof te besparen door ze gewoon uit te schakelen of correct te gebruiken:

  • Als je met lage snelheden rijdt, open dan je autoruiten en zet de airconditioning uit.
  • Kleed je warm in koude maanden om de autoverwarming te verlagen of zelfs uit te schakelen.
  • Schakel cruise control uit op bochtige wegen en bij op- of afstappen.
  • Zet je warme motor af wanneer je langer dan 30 seconden voor een rood licht moet wachten.

Comments are closed.